top of page

Concept analyse

Concept toetsing

Voor de toetsing hebben we voornamelijk naar het belang gekeken voor de opdracht en onze eisen en wensen.

Het belangrijkste vonden we dat de appel niet beschadigd zou worden, dit is namelijk één van de eisen. Als we deze niet zouden volbrengen, dan is het geen geschikte grijper voor het probleem.

Daarnaast vonden we ‘grip’ ook heel erg belangrijk. Dit heeft voornamelijk de keuze van onze grijperbek bepaald. De uiteindelijk gekozen grijperbek maakt namelijk gebruik van elastiekjes die ervoor zorgen dat de appel niet gemakkelijk uit de bek kan vallen.

‘Precisie’ volgt ‘grip’ op de hielen. We eisen namelijk dat de appel minder dan 25 mm van het middelpunt af komt te liggen. Dat is een redelijk strenge eis en daarom scoort ‘precisie’ ook een hoge weegfactor. ‘Precisie’ staat wel wat lager dan ‘beschadigen’ en ‘grip’ omdat deze essentieel zijn voor het uitvoeren van de opdracht.

 ‘Kracht’ staat een stukje lager omdat we bij het testen erachter kwamen dat de actuatoren voldoende kracht kunnen leveren voor het uitvoeren van de opdracht.

‘Soepelheid’ was voor de opdracht niet zo zeer belangrijk. Echter draagt ‘soepelheid’ bij aan een stukje veiligheid en controleerbaarheid, niet geheel onbelangrijk. Vandaar dat we hem toch een wegingsfactor meegeven.

Concept evalueren

We hebben alle 3 de gekozen concept onder het vergrootglas gelegd en getoetst onze criteria.

 

Precisie:

De draaibeweging brengt veel moeilijke berekeningen met zich mee en een lastige constructie om hem erg precies te maken. Vandaar dat deze 3 van de 5 punten scoort op dit onderdeel. De rails is ook niet heel erg nauwkeurig te verplaatsen en daarom scoort deze ook 3 punten. De deurscharniergrijper krijgt de meeste punten, omdat het een nauwkeurige constructie is waaraan je nog gemakkelijk achteraf dingen kan veranderen.

 

Soepel:

Voor het criterium ‘soepel’ was het belangrijk dat de grijper niet schoksgewijs bewoog en ook niet heel erg snel versnelde. Met dit in gedachte kwamen we bij de draaibeweging op een score van 4, bij de rails op een score van 2 en bij het deurscharnier op een score van 3.

 

Beschadiging:

Beschadiging aan de appel heeft vooral te maken met de keuze van de grijperbek.  We hebben verschillende grijpers bedacht en middels spuugmodellen getest. Het ontwerp met de elastieken was veruit het beste en daarom hebben we ervoor gekozen om op elke grijper dezelfde grijperbek te installeren. Hierdoor zijn de punten voor ‘beschadiging’ gelijk bij alle drie concepten.


Grip:

Voor alle drie de concepten hebben we dezelfde grijperbek gehanteerd en daarom zijn de punten overal zo goed als hetzelfde. Het enige concept dat bij ‘grip’ afwijkt qua punten is hier de draaibeweging. Omdat deze de appel niet zozeer omhoog hoeft te bewegen is het risico dat de appel uit de grijper valt kleiner en daarom heeft deze net een wat hogere score dan de andere grijpers.

 

Kracht:

Het criterium ‘kracht’ was lastig te beoordelen per concept omdat de kracht in principe vast stond. Het railconcept en het deurscharnierconcept hebben we dan ook dezelfde score van 4 gegeven. Het enige concept wat bij dit criterium een beetje buiten de boot viel was de draaibeweging, omdat we bij deze beweging met een extra tandwiel te werk zouden moeten gaan. Dit tandwiel zou nogal wat wrijving veroorzaken. De andere twee concepten hebben daar geen last van. Vandaar dat de draaibeweging net wat lager scoort dan de andere twee opties.

 

En zo konden we ons eindconcept kiezen. Het simpele en toch elegante railconcept is uitgekomen op een mooi puntenaantal van 117. Het spectaculaire draaibeweging-concept kwam uiteindelijk op een dikke 124 punten uit. De winnaar van de concepten race is toch het deurscharnierconcept geworden met een net hogere hoeveelheid punten dan de draaibeweging namelijk 126!

bottom of page