Logboek
Week 1
Gedurende de eerste week van dit project zijn we vooral bezig geweest met kennismaken en de opdracht door te nemen. Ook zijn we al begonnen met voorbeelden verzamelen en brainstormen. Verder werd er aan de hand van “Ontwerpproces” een globale planning voor de komende weken gemaakt, zodat we wisten wat ons te wachten stond.
Week 2
Ook deze week hebben voorbeelden van grijpers en systemen verzameld ter inspiratie. Ook zijn van de eerste paar ideeën al schetsjes gemaakt. Tijdens het AWS-practicum hebben we voor het eerst met de pneumatische actuatoren gewerkt. Verder is er een programma van eisen en wensen opgesteld en is het ontwerp verdeeld in deelproblemen, zodat er per probleem naar een oplossing gezocht kon worden. Deze deeloplossingen zijn in een morfologische kaart gezet.
Week 3
Elk groepslid heeft een eigen grijperbek ontworpen en getekend. Vervolgens zijn er enkele spuugmodellen gemaakt om de verschillende concepten al enigszins te testen. Ook zijn we deze week doorgegaan met brainstormen en het bedenken van nieuwe ideeën. (Zie kopje concepten voor de tekeningen.)
Week 4
Er bestonden drie concepten waaruit de uiteindelijke grijper gekozen moest worden. Het eerste concept was de arm die gemonteerd zou worden op een draaiende schijf. Het tweede concept was het systeem dat was gebaseerd op een lade. Voor het laatste systeem werd gebruik gemaakt van een deurscharnier voor horizontale en verticale verplaatsing. In het overzicht hieronder zijn er punten toegekend aan elk concept om zo gemakkelijk de beste te kiezen. Het is uiteindelijk het deurscharnier geworden.
We hebben besloten om de grijperbek en een gedeelte van de arm uit PMMA laten te vervaardigen. Van deze onderdelen is daarna een lasersnijbestand gemaakt met behulp van SolidWorks.
Week 5
Door de tussentoets statica en het python programmeer tentamen, is er niet aan het project gewerkt. De PMMA-onderdelen zijn wel opgehaald.
Week 6
We hebben een tripje naar de Gamma gemaakt om de materialen in te slaan die we naast de PMMA-onderdelen nodig hebben om het systeem te assembleren.
Tijdens het in elkaar zetten van de PMMA-onderdelen, komen we erachter dat deze niet geheel correct zijn. Zo hebben we niet genoeg nagedacht over de verbinding tussen de twee lange onderdelen door middel van een plaatje PMMA. Het kleinere plaatje kon namelijk door de gleuven schuiven. Ook waren we in twee plaatjes vergeten een gat te maken, waardoor de arm niet aan het bord kon worden vastgemaakt.
De gaten hebben we zelf kunnen boren, maar voor het kleinere plaatje is er een nieuw lasersnijbestand gemaakt. De houten onderdelen zijn tijdens het AWS-moment op maat gemaakt.
Week 7
Deze week zijn we nog druk bezig geweest met het completeren van de grijper. Met het nieuwe tussenplaatje kunnen alle PMMA-onderdelen in elkaar worden gezet. Ook de houten onderdelen zijn aan elkaar bevestigd met scharnieren en hoekbeugels.
We hebben een overzicht gemaakt met alle zaken die we op de website willen vermelden en op welke manier. Hierna hebben we de verschillende stukken verdeeld, zodat we alvast konden beginnen met schrijven en foto’s verzamelen.
Aan het einde van de week is het systeem in elkaar gezet, echter zijn de pneumatische actuatoren nog nooit bevestigd geweest. Hierdoor hebben we niet kunnen testen of de grijper echt werkt.
Week 8
Dinsdag en woensdag zijn gebruikt om een goede manier te vinden om de actuatoren in het systeem te verwerken en het systeem verder in elkaar te zetten. Donderdag is gebruikt om te filmen en de website af te maken.
Omdat we vorige week de taken al goed verdeeld hebben, loopt het maken van de website redelijk soepel.